COPD

Voeding bij COPD

Als je COPD hebt, kun je overgewicht of ondergewicht krijgen.

Ondergewicht kun je krijgen als je minder eet dan je lichaam nodig hebt. Bij COPD verbruikt je lichaam extra veel energie, omdat het vecht tegen de ontstekingen in je longen en omdat ademhalen meer energie kost. Daardoor kun je gewicht verliezen waardoor je weerstand omlaag gaat. Zo ben je vatbaarder voor virussen en bacteriën. Soms ben je benauwd of moe en heb je daardoor minder trek. Het is begrijpelijk dat je niet altijd zin hebt om te eten. Misschien geniet je minder van lekker eten. De diëtist kan je hierbij helpen.

Overgewicht komt ook voor bij mensen met COPD. Je gewicht stijgt als je minder beweegt en meer eet dan je lichaam nodig heeft.

Voedingsstoffen

Weeg je te weinig? Meer gaan eten is niet de oplossing om een gezond gewicht te krijgen. De voedingsstoffen die je niet nodig hebt worden omgezet in vet en daar heb je weinig aan.

Weeg je te veel? Minder gaan eten kan juist voor problemen zorgen als je te weinig belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt.

Het is belangrijk om goed te letten op de kwaliteit van je voeding zodat je de juiste voedingstoffen binnen krijgt en daarmee zorg je voor je een goede voedingstoestand. Als de voedingstoestand goed is, helpt dat voor de COPD.

Dieetadvies

Merk je dat je gewicht verliest of dat je zwaarder wordt? Vraag dan bij je huisarts of praktijkondersteuner om een verwijzing naar de diëtist. Die kan samen met jou kijken naar wat je eet en je alles vertellen over een gezonde voeding bij COPD die precies bij jou past.

Kun je niet goed eten omdat je benauwd bent? Dan is het misschien handig om vaker vloeibare voeding te gebruiken. Je kunt ook vaker per dag kleinere porties eten. De diëtist helpt je hierbij.

Bent je aangekomen door COPD? Mogelijk kies je te vaak voor producten die misschien gemakkelijk te eten zijn, maar minder gezond zijn. De diëtist kan je dan leren te kiezen voor gezonde voeding bij COPD.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust hier contact op.