Endometriose en voeding

Endometriose is een complexe, chronische aandoening die bij 5-10% van vrouwen in de vruchtbare leeftijd voorkomt. In Nederland gaat het naar schatting om 400.000 vrouwen. Bij endometriose groeit baarmoederslijmvlies op plaatsen waar het niet hoort en daar kan het klachten veroorzaken, bijvoorbeeld bij de darmwand. Dit slijmvlies reageert op hormonale schommelingen, en kan dan allerlei pijnklachten geven, maar ook vermoeidheid en maagdarmklachten. Vrouwen lopen vaak lang met klachten rond voordat de diagnose wordt gesteld.

Als je zoekt naar informatie over ‘het endometriose dieet’, dan vind je strenge diëten met lijsten met allerlei voedingsmiddelen die niet zouden mogen. Goede wetenschappelijke onderbouwing voor deze strenge diëten ontbreekt echter en de endometriose zal helaas ook niet verdwijnen door het volgen van een dieet.

Wel zijn er aanwijzingen dat bepaalde aanpassingen in het dieet positieve effecten kunnen hebben waardoor mensen minder klachten ervaren. Welke aanpassingen dit zijn, is echter heel verschillend en persoonlijk. Het gaat dan eigenlijk niet zo zeer om ‘het endometriose dieet’, maar om een zoektocht naar de voedingsmiddelen welke klachten geven en zoeken naar voedingsmiddelen die juist ondersteunen. Het is aan te raden om hierbij professionele begeleiding te zoeken, als diëtist kunnen we je hiermee goed ondersteunen. We gaan samen puzzelen en zorgen er ook voor dat je niet onnodig van alles uit je dagelijkse voeding haalt. We streven naar een volwaardige en lekkere voeding met genoeg variatie.

Denk je dat je onze hulp kunt gebruiken, neem dan gerust vrijblijvend contact op. Mocht je niet in de buurt wonen, dan kunnen we een videoconsult plannen.