Voeding en Kanker

Voeding en Kanker

Goed eten en drinken is belangrijk als je kanker hebt.

Maar wat is goede voeding en wat kun je doen als je problemen met eten of drinken hebt door kanker?

Eten en drinken is niet altijd makkelijk als je kanker hebt. Dat kan door de ziekte zelf komen of door de behandeling. Veel mensen met kanker vallen dan ook af, ook al willen ze dat niet. Dit heet ook wel ‘ongewenst afvallen’. Er zijn veel redenen waarom je af kunt vallen door kanker. Bijvoorbeeld omdat je minder zin hebt in eten, een slechte eetlust hebt, misselijk bent of last hebt van smaakverandering. Of omdat de tumor zelf ervoor zorgt dat je je eten minder goed en makkelijk binnen kunt krijgen door slik en/of passageklachten.

Maar niet iedereen valt af door kanker. Bij sommige kankersoorten kun je ook  juist aankomen door de behandeling. Bijvoorbeeld door hormoontherapie bij prostaatkanker of bij borstkanker.

Om verdere gewichtsafname of verdere gewichtstoename zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken, maar ook bij andere voedingsproblemen door kanker,  kun je de hulp inschakelen van een oncologiediëtist.

Onze diëtist Linda Hermens is gespecialiseerd oncologie diëtist; zij is gespecialiseerd in voeding en kanker en het begeleiden van mensen met kanker, zij kan u adviseren en u helpen om de juiste keuzes te maken. U krijgt de dieetbehandeling vergoed door de zorgverzekering. Voor vragen neemt u gerust contact op.