Voeding en Kanker

Voeding en Kanker

Kanker vraagt veel van het lichaam. Sommige mensen met kanker krijgen door hun ziekte of de door de behandeling problemen met eten. Eten is dan niet meer vanzelfsprekend, terwijl het om in goede conditie te blijven vaak nodig is om extra voedingsstoffen zoals eiwitten te gebruiken. De voedingsproblemen die kunnen voorkomen bij kanker zijn zeer divers, denk daarbij aan:

  • slechte eetlust en misselijkheid
  • smaakverandering
  • slik en/of passageklachten
  • gewichtsverlies
  • ongewenste gewichtstoename
  • vermoeidheid

Als uw smaak bijvoorbeeld is aangetast, smaakt zelfs uw lievelingseten anders. Als u door chemotherapie misselijk bent, is eten wel het laatste waar u aan denkt. Echter wanneer u ongewenst gewicht verliest, kunt u zich minder fit voelen en vermindert de weerstand waardoor u vatbaar bent voor andere aandoeningen. Anderen kunnen juist weer last hebben van ongewenste gewichtstoename en zich daardoor minder fit voelen.

Een goede voedingstoestand met een gezond gewicht vermindert de kans op complicaties en daarmee bent u beter bestand tegen de behandeling. Een passende leefstijl is dan van belang. Ongewenste gewichtsverandering bij en na kanker vraagt een andere begeleiding en behandeling dan bij mensen die deze ziekte niet hebben of niet doorgemaakt hebben.  De klachten die u kunt ervaren bij kanker zijn voor iedereen anders; een persoonlijk en deskundig advies is daarom van belang.

Onze diëtist Linda Hermens is gespecialiseerd oncologie – diëtist; zij is gespecialiseerd in voeding en kanker en het begeleiden van mensen met kanker, zij kan u adviseren en u helpen om de juiste keuzes te maken. U krijgt de dieetbehandeling vergoed door de zorgverzekering. Voor vragen neemt u gerust contact op.